Εισιτήρια εξόδου - Άλφαβήτα

2019-07-07

Αναζητώντας έξυπνες και όμορφες ιδέες στο διαδίκτυο έπεσα πάνω στα exit tickets. Τα "εισιτήρια εξόδου", όπως μεταφράζονται στα ελληνικά, είναι κάρτες σε μορφή εισιτηρίου που χρησιμοποιούμε για διαμορφωτική αξιολόγηση στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας. Για να δούμε όμως πώς χρησιμοποιούνται στην πράξη...

Τα εισιτήρια εξόδου είναι μια τεχνική που έχει γίνει γνωστή κυρίως στο εξωτερικό και μου άρεσε τόσο πολύ που σκεφτηκα να την προσαρμόσω και στα ελληνικά δεδομένα, μιας και δε βρήκα πληροφορίες σε ελληνικά blog και sites (φυσικά, μπορεί να υπάρχουν πληροφορίες και να μην τις εντόπισα εγώ!). 

Σκοπός

Την τεχνική αυτή τη χρησιμοποιούμε για να διαπιστώσουμε τι έμαθαν στο τέλος ενός μαθήματος και πόσο καλά έχουν κατακτήσει τη γνώση οι μαθητές μας. Για το λόγο αυτό τα εισιτήρια εξόδου λαμβάνουν χώρα στο τέλος του μαθήματος και έχουν τον τίτλο exit tickets, δηλαδή εισιτήρια εξόδου. 

Μορφή

Έχουν τη μορφή μικρών καρτών με δραστηριότητες  αξιολόγησης της γνώσης μιας διδακτικής ώρας. Για παράδειγμα, εάν διδάσκουμε τα ουσιαστικά, η κάρτα μας θα περιλαμβάνει σύντομες δραστηριότητες για να δούμε αν οι μικροί μας φίλοι κατανόησαν το διδακτικό φαινόμενο. Καλό είναι να είναι σύντομα και στοχευμένα, κάτι σαν quiz γνώσεων, για να μην κουράζουν τους μαθητές και να μην έχουν οι τελευταίοι την αίσθηση του διαγωνίσματος.

Χρήση

Πριν βγείτε από την τάξη για διάλειμμα ή στην αλλαγή της ώρας οι μαθητές πρέπει να σας παραδώσουν ένα "εισιτήριο" συμπληρωμένο με μια απάντηση σε μια ερώτηση, μια λύση σε ένα πρόβλημα ή απάντηση σε αυτά που έχουν μάθει μέσα από σχετικές δραστηριότητες. Ορίστε  εσείς οι ίδιοι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους μαθητές να ολοκληρώσουν το Εισιτήριο Εξόδου. Σταθείτε στην πόρτα για να συλλέξετε τα εισιτήρια καθώς οι μαθητές φεύγουν από την τάξη. Εναλλακτικά στην αλλαγή της ώρας οι μαθητές θα μπορούσαν επίσης να τοποθετήσουν τα εισιτήρια εξόδου τους σε καθορισμένο μέρος της αίθουσας και να επιστρέψουν στη θέση τους για να ξεκινήσουν το επόμενο μάθημα. 

Βασικά σημεία

  • Ελέγξτε την κατανόηση των μαθητών, έχοντας τους συνοψίσει τα βασικά σημεία από το μάθημα προηγουμένως. 
  • Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα ή να απαντήσουν σε μια σημαντική ερώτηση που βασίζεται στο μάθημα, 
  • Δώστε έμφαση στο βασικό ερώτημα για το μάθημα της ημέρας. 
  • Ζητήστε από τους μαθητές να κάνουν ερωτήσεις που εξακολουθούν να έχουν για το μάθημα (ένα εισιτήριο εξόδου θα μπορούσε να έχει και αυτή τη μορφή)
  • Δείτε αν οι μαθητές μπορούν να εφαρμόσουν το περιεχόμενο με νέο τρόπο (κυρίως στα μαθηματικά).  

Μπορείτε μόνοι σας να δημιουργήσετε εισιτήρια εξόδου ανάλογα με τις ανάγκες τις τάξης και κυρίως ανάλογα με τη στοχοθεσία της συγκεκριμένης διδακτικής ώρας. Τα exit tickets λειτουργούν ως μέσο διαμορφωτικής αξιολόγησης και μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε την πορεία της μάθησης σε ένα συγκεκριμένο στόχο καθώς επίσης και αν χρειάζεται να επιμείνουμε σε κάποιο σημείο του μαθήματος την επόμενη ημέρα.

Εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτή την τεχνική και ήδη δημιούργησα εισιτήρια εξόδου για την άλφαβήτα. Κάθε κάρτα στοχέυει στην φωνολογική αποκατάσταση κάθε γράμματος σε επίπεδο φωνήματος.Το υλικό θα το βρείτε στην πλατφόρμα TPT πατώντας το κουμπί παρακάτω. Επιλέγοντας το view preview θα δείτε δωρεάν ένα δείγμα του υλικού. 

Εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα!