Καρτέλα οργάνωσης: ιδανική για μαθητές με ελλειμματική προσοχή και δυσκολίες οργάνωσης

2018-11-20

Πόσες φορές έχει τύχει να έχει ξεκινήσει η υπαγόρευση της ορθογραφίας και κάποιοι μαθητές να μην έχουν ανοίξει ακόμη τα τετράδιά τους; Είναι θέμα προσοχής και οργάνωσης. Ορισμένοι μαθητές υστερούν σε αυτό το κομμάτι. Για το λόγο αυτό δημιούργησα την καρτέλα οργάνωσης, η οποία θα καταφέρει να ενεργοποιήσει τους μαθητές με ελλειμματική προσοχή και δυκολίες οργάνωσης και να συμβαδίσουν με αυτόν τον τρόπο με την υπόλοιπη τάξη κάθε πρώι.

Οι περισσότεροι μαθητές και ιδιαίτερα εκείνοι των πρώτων τάξεων αντιμετωπίζουν μία δυσκολία την πρώτη ώρα των μαθημάτων. Εϊναι η ώρα που μπαίνουν στην τάξη, φορτωμένοι με τις τσάντες και τα μπουφάν τους, και η δασκάλα ή ο δάσκλαλος τους ζητάει να βγάλουν τα βιβλία και τα τετράδια ορθογραφίας. Τα περισσότερα παιδιά κατεφέρνουν να ακολουθήσουν το ρυθμό της τάξης και είναι σε ετοιμότητα πριν ξεκινήσει η δασκάλα να υπαγορεύει την ορθογραφία.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα κομμάτι της τάξης οπού καθυστερεί και όταν οι υπόλοιποι έχουν ξεκινήσει ήδη να γράφουν την ημερομηνία, εκείνoi δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμη το μπουφάν τους. Τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς καθοδήγηση. Έτσι, συχνά βλέπουμε τους μικρούς μας φίλους να καθυστερούν και να φαίνεται οτι ασχολούνται με άλλα πραγματα από αυτά που πρέπει. Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι σε θέση να βάλουν τη σκέψη τους σε σειρά, να οργανωθούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της δασκάλας.  

Η καρτέλα οργάνωσης που θα βρείτε στο αρχείο παρακάτω προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν καταφέρνουν τα παιδιά αυτά. Με λίγα λόγια, οργανώνει με απλά βήματα τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν από τη στιγμή που μπαίνουν στην τάξη το πρωί. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές καλούνται:

  • Να βγάλουν το μπουφάν τους και να το κρεμάσουν
  • Να τοποθετήσουν την τσάντα πίσω από την καρέκλα
  • Να βγάλουν την κασετίνα στο θρανίo και να έχουν έτοιμα ένα μολύβι και μία γόμα (και όχι αυτό που γίνεται συχνά να βγάζουν όλα τα αντικείμενα της κασετίνας πάνω στο θρανίο)
  • Να βγάλουν τα βιβλία και τα τετράδια του μαθήματος της πρώτης ώρας

Τώρα είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μαζί με την υπόλοιπη τάξη! Το αρχείο περιέχει δύο καρτέλες, μία για τα κορίτσια και μία για τα αγόρια. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη η ιδέα μου. Καλή συνέχεια σε όλους!