ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΗΣ

2022-04-08

Κάθε χρόνο η 15η  Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης. Φέτος τυχαίνει να συμπέφτει με την τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδυάσουμε αυτές τις δύο μέρες κάνοντας μια όμορφη δραστηριότητα.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης σκέφτηκα να συνδυάσω τη βυζαντινή τέχνη με το Πάσχα. Η βυζαντινή τέχνη, με την οποία ασχοληθήκαμε στο μάθημα της ιστορίας, κάνει αναφορές σε διάφορα είδη τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισα να μελετήσουμε με την τέχνη του ψηφιδωτού, μιας και εκείνη την περίοδο η φηφιδογραφία βρισκόταν στην ακμή της, και να την εφαρμόσουμε σε πασχαλινά στοιχεία, όπως είναι τα πασχαλινά αυγά.

Το αρχείο περιλαμβάνει:

  • Κείμενο με ανάλυση της τέχνης του ψηφιδωτού και των δύο κυριότερων τεχνικών του.
  • Δραστηριότητα αξιοποίησης (ατομικά ή ομαδικά) μέσα στην τάξη.

Το αρχείο μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ.

Το σχέδιο διδασκαλίας αυτό συμπληρώνει το ηλεκτρονικό αποθετήριο υλικού που με πολύ μεράκι και αστείρευτη αγάπη δημιούργησε η @Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων της οποίας είμαι κι εγώ μέλος.

Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο τόσο το υλικό αυτό όσο και τα υπόλοιπα αρχεία που με τόσο χαρά δημιούργησαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων ιστοσελίδων, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ενωμένοι γινόμαστε πιο δυνατοί!