Πρότυπο μαθητικό συμβόλαιο

2019-02-25

Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει μία συμφωνία ανάμεσα σε εκπαιδευτικό και μαθητή με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς ή άλλων δεξιοτήτων των τελευταίων. Για το λόγο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "Πρότυπο μαθητικό συμβόλαιο", ως μέσο επισφράγισης της παραπάνω συμφωνίας.

To αρχείο που θα βρείτε παρακάτω περιλαμβάνει ένα πρότυπο μαθητικό συμβόλαιο που έχω χρησιμοποιήσει πρόσφατα με μια μαθήτριά μου (ως παράδειγμα), αλλά και δύο κενά συμβόλαια τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε είστε γυναίκα εκπαιδευτικός είτε άντρας (υπάρχει διαφοροποίηση στο περιεχόμενο του κειμένου ανάλογα με το φύλο).

Χρήση:

  • Το συμβόλαιο περιλαμβάνει στόχους τους οποίους έχουμε συζητήσει προηγουμένως και συμφωνήσει με τους μαθητές μας. 
  • Το συμβόλαιο έχει ισχύ ένα μήνα.
  • Αποφασίζουμε μαζί με τους μαθητές μας τα κριτήρια επιτυχίας του συμβολαίου. Για παράδειγμα, μεσα σε αυτό το μήνα να έχω πετύχει επιτυχώς τουλάχιστον 3 από τους 5 στόχους  που έχω βάλει.
  • Καθορίζουμε την επιβράβευση στο τέλος του μήνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπόνια εξαργύρωσης, κουτί επιβράβευσης ή ο,τιδήποτε άλλο έχετε παρατηρήσει πως λειτουργεί ως κίνητρο για τους μαθητές σας.
  • Προσπαθούμε οι στόχοι μας να είναι εφικτοί και όχι πολύπλοκοι, διότι οι μικροί μας φίλοι θα απογοητευτουν (και σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμούμε αυτό).
  • Κάθε μήνα οι στόχοι διαφοροποιούνται ή τους αντικαθιστούμε με νέους. Αυτό εξαρτάται από την επίδοση των μαθητών.

Εύχομαι να σας φανεί χρησιμο!!!!!! :)