Το κυνήγι των ουσιαστικών

2017-03-22

Εύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι για την εμπέδωση των ουσιαστικών. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν "κυνηγοί" μέσα στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι τους. Για να δούμε πως παίζεται!

Αρχικά, μέσα στην τάξη επιλέγεται μία τοποθεσία στην οποία οι μαθητές θα αρχίσουν να "κυνηγάνε" για να εντοπίσουν τα ουσιαστικά. Για παράδειγμα μια τοποθεσία θα μπορούσε να είναι η αυλή του σχολείου. Τα παιδία έχουν 5 με 10 λεπτά για να εντοπίσουν όσα περισσότερα ουσιαστικά μπορούν στο χώρο του προαυλίου. Τα "θηράματά" τους, τα ουσιαστικά δηλαδή που θα βρίσκουν, θα τα καταγράφουν σε ένα φυλλάδιο (βλέπε εικόνα) με αλφαβητική σειρά.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να μαζέψουν τα περισσότερα ουσιαστικά έχοντας χρησιμοποιήσει όλα τα γράμματα. Μετά το πέρας της δραστηριότητας μπορεί να ακολουθήσει κουβέντα για τα ουσιαστικά που καταγράφηκαν και να χρησιμοποιήσουμε κάποια από αυτά για περαιτέρω δραστηριότητες (κλίση, ενικός-πληθυντικός αριθμός, αναγνώριση, κλπ.).

Το θετικό σημείο σε αυτό το παιχνίδι είναι το γεγονός πως ο νικητής δεν είναι ένας, αλλά όλοι εκείνοι που εντόπισαν ουσιαστικά από όλα τα γράμματα. Επιπλέον οι μικροί μαθητές καθ' όλη τη διαδικασία θα χρησιμοποιούν τον "κυνηγητικό φακό μεγένθυσης", τον οποίο μπορείτε να βρείτε παρακτάτω (μαζί με το φύλλο καταγραφής), να το εκτυπώσετε και να το πλαστικοποιήσετε. Έτσι, τα παιδιά θα νιώθουν σαν αληθινοί κυνηγοί. Καλή διασκέδαση!