Βιβλιαράκι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

2018-04-19

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου έχει οριστεί ως  η Παγκόσμια Ημέρα  Βιβλίου. Έχοντας ως αφορμή τον εορτασμό αυτό, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα βιβλιαράκι το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι μικροί μαθητές για να παρουσιάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο...

Το βιβλιαράκι μπορείτε να το κατεβάσετε από το επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος του άρθρου και να το χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως μέσα στη χρονιά. Εκτυπώνετε τις δύο πρώτες σελίδες μπρός-πίσω και διπλώνετε το φύλλο Α4 στη μέση, δημιουργώντας ένα χειροποίητο βιβλίο, με εξώφυλλο την εικόνα παραπάνω. 

Η δική μου πρόταση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών όσον αφορά τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργία κινήτρων για δανεισμό, ανταλλαγή ή αγορά βιβλίων που δεν έχουν ξαναδιαβάσει. Η δραστηριότητα έχει την εξής μορφή:

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, γίνεται συζήτηση στην τάξη για τη σημαντικότητα και τα οφέλη του να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία. 
  • Οι μαθητές αναλαμβάνουν να επιλέξουν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σχολείου ή από τα βιβλία που έχουν στο σπίτι και να το διαβάσουν. 
  • Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, αναλαμβάνουν να καταγράψουν στο βιβλιαράκι που σας επισυνάπτω βασικές πληροφορίες τις οποίες θα παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης.
  • Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές ανταλλάσουν ιδέες και προτείνουν λόγους για τους οποίους θα παρότρυναν τους συμμαθητές τους να διαβάσουν το δικό τους βιβλίο.  

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές γίνονται παρουσιαστές του αγαπημένου τους βιβλίου, αλλά ταυτόχρονα και θεατές της παρουσίασης των βιβλίων  των υπολοίπων συμμαθητών τους. Καλό μήνα σε όλους!!!