¨ΔΩΣΕ 5¨: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

2023-07-12

Το "Δώσε 5" είναι μια παραλλαγή του Πες Βρες, του γνωστού σε όλους μας παιχνιδιού. Η ιδέα μου ήρθε την περασμένη άνοιξη αφότου επιστρέψαμε στα σχολεία. Τα παιδιά δυστυχώς δε μπορούσαν να έχουν σωματική επαφή με τους συμμαθητές τους και ήταν πραγματικά λυπηρό να τα βλέπεις να μην μπορούν να αλληλεπιδράσουν όπως παλία.

Αναζητώντας ιδέες για δραστηριότητες που δεν απαιτούσαν σωματική επαφή έπεσα στο Πες Βρες του κινητού μου και τότε αποφάσισα να δημιουργήσω ένα παρόμοιο παιχνίδι προσαρμοσμένο στα παιδιά, για το λόγο αυτό οι κατηγορίες είναι αρκετά απλές.

Εν μέσω μίας νέας καραντίνας φαντάστηκα πως ένα παιχνίδι σαν κι αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.

Μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν μεταξύ τους, αλλά και να το αξιοποιήσετε οικογενειακώς!

Εγώ, προσωπικά, το χρησιμοποίησα στα διαλείμματα του σχολείου την περσινή χρονιά και τα παιδιά το λάτρεψαν! (Εννοείται πως ήμουν η διαχειρίστρια των καρτών για όλες τις ομάδες, για να μην υπάρξει αναταλλαγή αντικειμένων!).

Εξασκεί την προσοχή, τη μνήμη καθώς επίσης και ενισχύει την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Οι κανόνες είναι περίπου οι ίδιοι με το Πες Βρες:

Ο παίχτης κάθε ομάδας σηκώνει μια κάρτα και ανακοινώνει την κατηγορία στο συμπαίκτη του, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στις κάρτες. Ο τελευταίος καλείται να ονοματίσει αντικείμενα της κατηγορίας μέσα σε ένα λεπτό (ή το χρόνο που θα ορίσετε εσείς) με στόχο να τα βρει όλα. Το ίδιο κάνει και η άλλη ομάδα μέχρι να τελειώσουν οι κάρτες.

Κάθε αντικείμενο της καρτέλας παίρνει 1 πόντο. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους.

Φυσικά, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας παραλλαγές, ακόμη και να φτιάξετε δικές σας κάρτες με τις κατηγορίες που αγαπάτε ή θέλετε να δουλέψετε με τα παιδιά σας ή τους μαθητές σας.

Το ΔΩΡΕΑΝ αρχείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο!