ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ & ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Το παρόν αρχείο αποτελεί ένα βοήθημα ορθογραφίας για τη διδασκαλία της ορθογραφίας στη Δ' τάξη σύμφωνα με το σχολικό εγχειρίδιο. Αποτελεί μία παιγνιώδη μορφή διδασκαλίας και συμπληρώνει την κλασσική μέθοδο "μαθαίνω την ορθογραφία απ'έξω".

Το "Δώσε 5" είναι μια παραλλαγή του Πες Βρες, του γνωστού σε όλους μας παιχνιδιού. Η ιδέα μου ήρθε την περασμένη άνοιξη αφότου επιστρέψαμε στα σχολεία. Τα παιδιά δυστυχώς δε μπορούσαν να έχουν σωματική επαφή με τους συμμαθητές τους και ήταν πραγματικά λυπηρό να τα βλέπεις να μην μπορούν να αλληλεπιδράσουν όπως παλία.

Τα ορθογραφικά λάθη των μαθητών σήμερα, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί κατα πολύ! Ίσως ευθύνεται η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενασχόληση των μικρών μας φίλων με τα ηλεκτρονικά επιτεύγματα και όχι με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μολύβι και χαρτί... Ίσως, πάλι, η ραγδαία αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών και ιδιατέρως εκείνων που αφορούν το...

Το ζάρι περιλαμβάνει διασκεδαστικές δραστηριότητες, οι οποίες θα δημιουργήσουν κίνητρο στους μαθητές για επανάληψη της ορθογραφίας τους. Είναι κατάλληλο για εμπέδωση των λέξεων που τους δυσκολεύουν στη σωστή γραφή τους.

Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι "ταμπού" μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη ως μια παραλλαγή, με τη χρήση μόνο αντίθετων λέξεων. Μέσα από έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο, οι μαθητές είναι σε θέση να εξασκηθούν και να εμπεδώσουν το φαινόμενο των αντίθετων λέξεων!