Το ζάρι της ορθογραφίας

2017-04-17

Η ορθογραφία αποτελεί βάσανο για τους πιο πολλούς μαθητές και ιδιαίτερα η διαδικασία της αντιγραφής στο σπίτι! Σκέφτηκα πως ένας πιο παιγνιώδης τρόπος θα ενεργοποιούσε τους "τεμπελάκους" μας... Έτσι δημιούργησα "το ζάρι της ορθογραφίας" με το οποίο οι μαθητές μπορούν να εξασκηθούν στην ορθογραφία εύκολα και ευχάριστα...

Το ζάρι περιλαμβάνει διασκεδαστικές δραστηριότητες, οι οποίες θα δημιουργήσουν κίνητρο στους μαθητές για επανάληψη της ορθογραφίας τους. Είναι κατάλληλο για εμπέδωση των λέξεων που τους δυσκολεύουν στη σωστή γραφή τους. Οι δραστηριότητες παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Χώρισε τη λέξη σε συλλαβές και φτιάξε μία πρόταση!
  2. Αντίγραψε τη λέξη τρείς φορές χρησιμοποιώντας χρωματιστούς μαρκαδόρους ή στυλό στα σημεία που σε δυσκολεύουν!
  3. Βρες λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέξεων (Σύνθετες ή Παράγωγες)!
  4. Σχημάτισε τη λέξη που σε δυσκολεύει χρησιμοποιώντας ξυλάκια ή πλαστελίνη!
  5. Ψάξε τη λέξη στο λεξικό. Αφού την εντοπίσεις αντίγραψέ την χρησιμοποιώντας ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα!
  6. Φτιάξε το αρκτικόλεξο της λέξης. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις λέξεις που περιγράφουν τη λέξη που σε δυσκολεύει.

Παρακάτω σας επισυνάπτω το αρχείο με  "το ζάρι της ορθογραφίας", το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι ή μέσα στην τάξη. Ενδεικτικά στην τάξη μπορείτε να έχετε σε ένα κουτί ή σε ξυλάκια γραμμένες λέξεις από τις ορθογραφίες που εντοπίζετε τα περισσότερα λάθη και στο τέλος της ώρα να πραγματοποιείτε το παιχνίδι με το ζάρι επιλέγοντας μία λέξη. Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν ατομικά ή σε ζευγάρια και στο τέλος να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην υπόλοιπη τάξη!